Friskvård i Sverige

Friskvård är till båda parters fördel

Friskvård beskrivs enklast som olika åtgärder som åsyftar att förbättra människors hälsa. I Sverige är friskvård avdragsgillt för arbetsgivare. Att friskvården förebygger sjukdomar är en av många fördelar. Hur friskvård ser ut är upp till individen och dennes behov men innefattar exempelvis fysisk aktivitet, kost, sömnvanor och att undvika stress, droger och alkohol.

Friskvård är individanpassad eftersom människor har olika behov. Listan på aktiviteter du kan använda friskvårdsbidraget på är mycket lång. Du kan exempelvis ägna dig åt gym och gymnastik, massage, balansträning, bangolf, simning, bastu- och kallbad, yoga och stresshantering. Däremot räknas inte hundträning, biljard, personlig tränare, fiske och jakt, segling och spabesök inom bidraget.

Det vanligaste är att anställda själva lägger ut pengar för aktiviteten och får tillbaka summan när de uppvisar kvitto. Men detta är något som skiljer mellan olika arbetsplatser, precis som summan för bidraget. Att erbjuda anställda friskvård är något samtliga företag bör göra eftersom det inte bara är till gagn för anställda – utan även för företaget i stort.

Anställdas hälsa är avgörande för företagens resultat. Om en anställda är i god vigör presterar han eller hon bättre – dessutom löper hälsosamma och lyckliga människor mindre risk för att drabbas av sjukdom. Och sjukfrånvaro bör undvikas, om inte för den egna hälsans skull åtminstone med företagets ekonomi i åtanke.

I Sverige uppgår den årliga kostnaden för sjukfrånvaro till 20 miljarder kronor. Det är naturligtvis en hiskelig summa som kunnat komma till bättre användning någon annanstans. De vanligaste anledningarna till sjukfrånvaro är dels förkylning och dels vård av barn. Förkylning går att undvika med hälsosamt leverne – exempelvis hälsosam kost och vardaglig motion.

Med tanke på kostnaderna för sjukfrånvaro bör företag lägga en extra tanke på anställdas hälsotillstånd. Kostnaden för sjukfrånvaro riskerar nämligen att bli högre än företagets nota för friskvård. Det är dessutom en fin gest som visar att företaget värnar om sina anställda.

Friskvård