Multisporter

Multisporter är endast för den hårdhudade

Multisporter är sporter som kombinerar olika discipliner. Det kan exempelvis vara orientering, mountainbike och paddling. Sporten växte fram under 1980-talet, men inte förrän 1997 anordnades den första tävlingen i Sverige – Åre Extreme Challenge. Det dröjde fram till 2011 innan Sverige en världsmästare i multisport, när Team Peak Perfomance vann världsmästerskapet i Adventure Racing som anordnades i Tasmanien.

Oftast indelas multisport i kategorierna Sprint och Adventure Races. I kategorin sprint pågår tävlingarna mellan tre och sex timmar och det finns både individuella och lagtävlingar. Om du söker längre alternativ finns det tävlingar som pågår från 24 till 36 timmar, där varje lag är mixade och består av tre till fyra tävlande. Sedan finns det etapplopp som pågår i ungefär fyra dagar och innefattar därmed övernattning.

Den tuffaste kategorin är däremot Adventure Race. Det hör inte till ovanligheterna att tävlingar inom denna kategori är 100 mil långa och pågår i upp till tio dagar. Adventure races är mycket krävande på alla sätt och vis och stora kunskaper inom exempelvis navigering är ett plus. Här medlemmarna dessutom begränsade att utöka sitt förråd av utrustning och mat endast en gång om dagen.

I Swedish Adventure Race tävlar man i multisporter i en serie om tre tävlingar – West Coast Adventure Race, The Beast of Sweden samt Le Grand Tour som är Sveriges och Europas äldsta äventyrsrace. Le Grand Tour är öppen för två klasser, nämligen Swedish Adventure Racing Series med mixade lag om fyra samt en öppen klass för två tävlande.

Om du vill börja utöva multisporter finns det inget som hindrar dig. Det är endast du som sätter gränserna. I Sverige finns många olika tävlingar att välja mellan. Innan du anmäler dig till en tävling behöver du se till att du är i tillräcklig fysisk form för att genomföra tävlingarna – multisport är krävande både fysiskt och mentalt.

multisporter